شهرام گیلآبادی، استاد دانشکده صدا و سیما و کارشناس رسانه درباره اینکه ادبیات گویندگان خبر تا چه حد با استانداردهای بخشهای خبری هماهنگ است، به خبرنگار مهر گفت: در ابتدا باید ببینیم حوزه خبر وظیفهاش چیست؟ در سطحیترین نگاه وظیفهاش اطلاعرسانی و در عالیترین نگاه وظیفه خبر، مدیریت پنهان افکار عمومی مردم است. بنابراین این وظیفه کاملاً روند پیچیدهای دارد. یکی از وظایف خبری در دنیا این است که خبر به راستگویی و راست انگاری نزدیک باشد.
وی در ادامه افزود: باید توجه کنیم که هر رسانه در گستره سیاستهای خودش تلاش میکند به واسطه خبر افکار عمومی مردم را مدیریت پنهان کند. حال این نگاه در سیاستها با فرمهای مختلف اجرا میشود. یکی از کارهای رادیو و تلویزیون در دنیا اعتمادسازی است و به واسطه اعتماد، کسب اعتبار است. وقتی نگاهی به خبرهای رادیو بی بی سی در زمان گذشته داشته باشیم، متوجه میشویم به دلیل فرمهای طراحی شده در خبر، زمانی توانست با اخبار انحرافی ارتش آلمان را به زانو در بیاورد.
مدرس دانشگاه تهران خاطرنشان ساخت: این نوع نگاه باعث میشود مدیریت پنهان در خبر فرمهای همگرا، تعاملی و تقارنی پیدا کند. فرمها باعث میشوند مخاطبان احساس نزدیکی به خبر داشته باشند. همچنین این احساس سنگ بنای اعتبار و اعتماد در خبر میشود. در دنیا مخاطبان دستهبندی میشوند و بر آن اساس در خبر نیز برنامهریزی میشود. نوع گفتار یک کارشناس در برنامه خبر منجر به اعتبار رسانه میشود و در این صورت حرف رسانه بر مخاطبان تاثیر میگذارد.
گیلآیادی یادآور شد: در فرم گفتار باید وجوه فرهنگی باید مورد توجه قرار بگیرد تا مخاطب احساس نزدیکی کند. اگر خبر نتواند به زبان معیار جامعه نزدیک باشد، در این صورت نمیتواند در مخاطب تاثیرگذار باشد و فاصله میاندازد. در خبر باید وجه تالیفی خودمان را با توجه به مولفههای فرهنگی داشته باشیم. این نوع نگاه باعث میشود ادبیات گوینده خبر به زبان معیار جامعه نزدیک باشد.
خبر سرآهنگ هر رسانه است. اگر به خبر درست نپردازیم با آسیبهای جدی رو به رو میشویم . |
وی اشاره کرد: اگر چه در برخی زمانها تجربیات خوبی در خبر داشتیم، اما مکتوم مانده است. دلایل این مسئله به برخی نقادان برمیگردد که نسبت به مدیریت خبر در جامعه نقدهایی داشتند. همچنین دلیل دیگر افراد موثری بودند که تحت تاثیر فضای نقادانه قرار گرفتند و دلیل سوم به مخالفانی برمیگردد که همیشه با نوگرایی مخالف هستند. در صورتی که اگر تجربیات خوب ادامه پیدا کند مسلماً با مخاطبان ارتباط بیشتری برقرار میکند.
مدرس دانشکده هنر با اشاره به ادبیات گویندگان خبر گفت: ادبیات گویندگان از زبان معیار جامعه دور است. البته زحماتی کشیده، اما کافی نبوده است. باید گویندگان خبر سعی کنند برای اغنای افراد جامعه تحرک بیشتری به کار خودشان دهند و خودشان را به ریتم جامعه نزدیک کنند. اگر این اتفاق نیفتد مسلماً با آسیبهای جدی رو به رو میشویم.
گیلآبادی درباره اشتباهات گویندگان خبر به ویژه در خواندن اسامی خارجی و عذرخواهی نکردن از مخاطبان توضیح داد: مسلماً این نوع اشتباهات آسیبهای خاص خودش را دارد و موردی نیست که قابل دفاع باشد. هر اشتباهی به اعتبار خبر لطمه میزند. نباید از این اشتباهات به سادگی عبور کنیم، چرا که خبر را زیر سئوال میبرد. باید اشتباهات را اصلاح کنیم.
وی خاطرنشان ساخت: برای گفتار باید یک نظریه بومی جدی داشته باشیم. بعد مدلی متناسب با نظریه طراحی کنیم. زاویه دید متناسب با این مدل باشد. یعنی خبر بومی متناسب با ضرباهنگ زبان معیار داشته باشیم. اگر این کار را انجام ندهیم، مسلماً با مشکلاتی رو به رو میشویم. اگر فرمهای طراحی شده در خبر متناسب با ضرباهنگ خودمان باشد خبر تالیفی خواهیم داشت که تاثیرگذار است.
این مدرس توضیح داد: خبر سرآهنگ هر رسانه است. اگر به خبر درست نپردازیم با آسیبهای جدی رو به رو میشویم و اعتبار خبر زیر سئوال میرود. نباید این اتفاق بیفتد.
نظر شما